Kawan Kota Tinggi

Tempat berkumpulnya sahabat untuk meluaskan jaringan silatturahim

Mata Pedih Depan Monitor

Mata pedih bila duduk terlalu lama di depan monitor pc / laptop.. apa penyelesaiannya?? mesti ramai yang tak perasan benda nie kan.. persoalan yang sentiasa bermain dalam minda separa sedar korang.. takpe saya dah fikir kan untuk korang semua cuma perlu baca dan komen hehehehe...

Berikut adalah langkah yang korang boleh amalkan untuk mengelakkan dari mata pedih ::

1. Jarak minimum antara mata dan monitor komputer adalah 45 cm.

2. Letakkan keyboard dalam posisi yang tepat, yang tidak membuat anda membongkok akibat lama memakai komputer.

3. Monitor sebaiknya sejajar dengan mata.

4. Jangan menggunakan lampu tidur atau lampu baca untuk menyinari ruangan tempat anda bekerja. Gunakan lampu pijar yang dapat menerangi ruangan dengan rata.

5. Pasanglah filter di depan monitor untuk mencegah kesan dari radiasi.

6. Sesekali, alihkan pandangan anda dari layar monitor agar mata anda tidak penat.

7. Jika anda sudah di depan komputer selama satu jam, rehatlah 15 minit. Ini mencegah rasa penat pada tubuh anda.

8. Posisikan kaki Anda seselesa mungkin, dengan meluruskan kaki agar tidak lenguh. Sesekali berdirilah untuk meluruskan

9. Duduklah dalam posisi tegak untuk menghindari tulang punggung anda membongkok..

kalau korang amalkan mesti korang semua dapatsesuatu dari ilmu yang dikongsikan disini percayalah... hehehehe xrugi kalau amalkan.. hehehe adiossa..

Assalamualaikum!!!!

4 comments:

Fie Likezz February 26, 2011 at 11:41 PM  

situasi sekarang nih la boleh menyebabkann mata peddih n ade efek . . . tgk moniter tanpa bukak lampu. . . hik3

Mohamad Zamri February 27, 2011 at 12:45 AM  

Fie - bahaya untuk mata boleh rabun dlm jangka masa yang lama nanti.. hehe

Fie Likezz February 28, 2011 at 7:17 PM  

mmg da rabun, dah buat kaca mata. . . tp tak nak pakai hik3
kalo dalam kotak nak detect flat kete pun tak clear.. . . hahahahaha. . lagi kalo drive malam silau yg amat n keje mlm lampu menyuluh mata . .

Mohamad Zamri March 1, 2011 at 12:39 AM  

fie - hahaha pakai jela nampak educated sikit..

Post a Comment

Radio KKT.fm


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sahabat KKT - i Followww..

About this blog

Assalamualaikum kkters sekalian.... semoga dalam keadaan sihat hendaknya, berapa lama dah korang tak singgah sini hehehe.. rerajin arr membaca banyak dah kawan masukkan info untuk kita berkongsi.. huhu jangan SENTAP plak.. karang xsinggah lagi hehe gurau jer!!!!

Sekalung Penghargaan

Assalamualaikum buat semua sahabat @ kkters sekalian, terima kasih kerana sudi untuk singgah di blog yang masih serba kekurangan ini. Penulis masih lagi berpegang kuat untuk menambah ikatan persahabatan melalui jaringan online dan meneruskan dengan kewujudan blog pula, selepas berjaya membuat jaringan di facebook fanpage | Kawan Kota Tinggi

Walau bagaimana pun, sambutan dari kkters semua yang buat aktiviti penulis berjaya tanpa kkters rasanya semua ini tidak akan berjaya percayalah.. terharu.. hehe..

Update ke Email Sahabat

Masukkan email address anda Posting akan terus ke email:

Penghantaran Terus Oleh FeedBurner

Ramai tak yang dah tengok!! Blog kite..

Top Commenters

Powered by Blogger.

Popular Posts

Top 10 Members

There was an error in this gadget