Kawan Kota Tinggi

Tempat berkumpulnya sahabat untuk meluaskan jaringan silatturahim

Kisah Biji Peroi


Korang pernah nampak tak buah nie?? agak2 siapa tahu angkat tangan hahahaha...
kalau korang orang kota tinggi sejati rasanya buah nie memang korang akan selalu nampak tapi yang rajin jalan la... kalau nama jer orang kota tapi tak jalan pun tak kenal gak... hihi

anyway entri malam nie berkisar tentang buah kelapa sawit dan cerita tentangnya....

Cerita mengenai saya la senang kan, sebab saya kan anak felda so memang buah nie selain dari dituai oleh ayah (dulu la) pastu hantar ke kilang sawit kat simpang waha tue.... macam2 lagi kitorang buat, buat umpan mancing ikan la, bakar then makan la, kalau mak rajin siap soh buat bingka lagi.. tak tahu arr korang pernah makan ke tak buah sawit nie? selepas dah jadi minyak rasanya semua orang tahu kot hehehe...

opss!!! ya.... sebelum pergi jauh lagi korang tau tak sebenarnya nie buah sawit gugur ( relai / peroi ) hehehe untuk yang tak tahu ok yang tahu pandai kita teruskan lagi... jangan marah....

ok, cerita seterusnya mengenai biji peroi nie.... hehehe.... bile kitorang pergi ke kebun ayah mesti ajak semua, bile cuti sekolah la (sabtu, ahad) mak semua pergi kitorang kat kebun sawit dah macam berpiknik berlari dalam kebun tue siap bentang tikar baring2... kononnya nak tolong ayah kutip biji peroi.... tapi sebenarnya dok ngabihkan bekal jer (mangkuk tingkat)..... kampung style kan seronok sangat time tue... alamak rasa sedih sangat.... teringat plak huhuhuuhu......sob..sob..sob...

Kehidupan kampung style memang best giler ini cuma satu scene jer sebenarnya masih banyak lagi yang ingin dikongsikan tapi rasa macam nak meleleh air mata nie..... kenapa ekk mungkin kerana seorang adik kesayanganku yang sama2 berlari Allahyarham Mohamad Azman bin Alias telah pun kembali ke rahmatullah semuga rohnya ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman... al - Fatihah...

haaa... begitulah serba sedikit mengenai biji peroi hehehe... mesti korang dah tahu kan... selepas nie boleh la sembang dengan orang plak hahahaha...

p/s : Sori yek geng sedikit kisah peribadi.. sikit jer 1 scene hehehe....selamat membaca!!!

6 comments:

pengarang tulisan June 1, 2011 at 5:04 PM  

salam...

kenangan sguh la pasal buah peroi nie..
turie dlu slalu ikut abh g kebun..time nie mmg best..abg siap tenggek basikal ats moto bwk g kebun..

buah peroi tu klo bako cmpur gula mmg sedap giler..bau dia jer dh memikat...
ader lg 1 yg xble luper klo pegi kbun sawit..time2 ujan..cndawan busut kompom byk tumbuh..aper lg pesta la kt kebun..abh soh angkat buah..turie ngan arwah abg bntai kutip cendawan..blik wat sup..sdap sgguh..

Mohd Saufi Bin Shafiee June 1, 2011 at 9:43 PM  

mmmm...sy mmg xde pngalaman dgn buah peroi nih coz membesar dgn hasil susu getah tp amat2 kenal lah dgn buah nih...rugi sape yg tak kenal nih..tp xkira buah peroi ke susu getah ke masing2 jd kenangan ms kecik2 dulu...baru kita tau betapa susahnya mak abah kita mencari rezeki dgn buah peroi n susu getah demi membesarkan anak2...skrg kebun getah abah saya dh tukar kpd sawit...rindunya nak menoreh pokok getah...hu3

Mohamad Zamri June 2, 2011 at 12:53 AM  

turi - kenangan terindah buat budak felda atau seangkatan dengannya, sentiasa manis bila dikenang terutamanya bile melibatkan orang terdekat terutamanya keluarga tol tak..

Mohamad Zamri June 2, 2011 at 12:56 AM  

mohd saufi - yup! betul tue saya setuju dengan kenyataan di atas hehehe, setiap kita mempunyai cerita masa kecil tersendiri kan.. kalau getah main dengan biji yang kaler cokelat tue main laga sapa pecah kalah betul ker.. sebab macam pernah tengok bebudak kampung main.. masa bercuti di kampung batu pahat... cerita masa kecil laa..

adeQ Ika June 3, 2011 at 6:52 PM  

hehehee sgt kenal hahahaa well,,kebun sawit abah bt0l2 dkt ngn umah.. xsampai 5minit pn dari umah hahahaa... dulu time cuti sk0la g kebun t0l0ng kutip biji sawit 2..lawan ngn anak sedare sape dpt kumpul paling banyak hahahaa mmg best laa... :)

Mohamad Zamri June 4, 2011 at 1:40 AM  

adeq ika - so sekarang adeq ika masih lagi ke kebun ker.. mesti dah tak kan, xpun dengan abah sekali dah xpg kebun soh mat indon yang petikkan buah sawit tue hehehehe

Post a Comment

Radio KKT.fm


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sahabat KKT - i Followww..

About this blog

Assalamualaikum kkters sekalian.... semoga dalam keadaan sihat hendaknya, berapa lama dah korang tak singgah sini hehehe.. rerajin arr membaca banyak dah kawan masukkan info untuk kita berkongsi.. huhu jangan SENTAP plak.. karang xsinggah lagi hehe gurau jer!!!!

Sekalung Penghargaan

Assalamualaikum buat semua sahabat @ kkters sekalian, terima kasih kerana sudi untuk singgah di blog yang masih serba kekurangan ini. Penulis masih lagi berpegang kuat untuk menambah ikatan persahabatan melalui jaringan online dan meneruskan dengan kewujudan blog pula, selepas berjaya membuat jaringan di facebook fanpage | Kawan Kota Tinggi

Walau bagaimana pun, sambutan dari kkters semua yang buat aktiviti penulis berjaya tanpa kkters rasanya semua ini tidak akan berjaya percayalah.. terharu.. hehe..

Update ke Email Sahabat

Masukkan email address anda Posting akan terus ke email:

Penghantaran Terus Oleh FeedBurner

Ramai tak yang dah tengok!! Blog kite..

Top Commenters

Powered by Blogger.

Popular Posts

Top 10 Members

There was an error in this gadget