Kawan Kota Tinggi

Tempat berkumpulnya sahabat untuk meluaskan jaringan silatturahim

Tips Menjadi Pengurus Berpengaruh

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua kkters sekalian, berikut adalah sedikit ilmu yang saya ingin kongsikan kepada semua kkters, so harap dapat luangkan masa untuk membaca hehehe.. membaca menambah ilmu, tuntutlah ilmu sampai ke negeri China.. sengihnampakgigi

Kadang-kadang sebagai pengurus kita buntu. Kita tidak terfikir bahawa selain mengiktiraf hasil kerja dan sumbangan kakitangan kita dengan wang, ada banyak lagi caranya:

1. Berikan senyuman (senyum itu sedekah).

2. Ucapkan terima kasih.

3. Beri pujian ikhlas atas penat lelah.

4. Berikan projek yang lebih menarik/besar.

5. Hantar pekerja menghadiri kursus/latihan/persidangan/seminar (di luar stesyen).

6. Hantar kad ucapan/tahniah.

7. Berikan surat penghargaan.

8. Beri anugerah khas (Cth: perkerja terbaik bulanan).

9. Hadiahkan buku berkaitan kerja/motovasi (Penerbit dan penulis buku suka).

10. Berikan maklumbalas yang positif untuk setiap hasil kerja.

11. Minta nasihat atau cadangan daripada mereka, tanda kita hargai kepakaran mereka.

12. Terbitkan penghargaan dan nama mereka dalam buletin syarikat/laman web.

13. Berikan tugas yang lebih mencabar bukti sudah mereka boleh memimpin.

14. Bawa mereka untuk lawatan rasmi (cth: Ke kilang pembekal atau pelanggan di luar negra).

15. Minta mereka mewakili kita di pembentangan yang lebih ramai audiens.

Sumber : Ilmu Pengaruh

Nota Kaki : Bukan senang untuk menjadi seorang pengurus yang baik, so teliti dengan baik setiap tips yang dikongsikan.. Sekadar suka untuk berkongsi!!

Template Baru

Assalam... buat semua kkters sekalian hari nie saya ada buat sedikit perubahan kat template blog simple dan ringkas a=harap ada sedikit komen dari korang semua megenai blog template yang di pilih hehehe sengihnampakgigi

Tukar sebab ada permintaan untuk tukar template lama kepada yang lain, kepada sesuatu yang lebih segar.. tunggu komen daripada korang semua.. love adiossa..

Nota Kaki : saya tunggu komen daripada korang!!

Kota Tinggi | Asal Nama

Kota Tinggi mengambil nama daripada kota yang dibina di atas kawasan tinggi di tebing Sungai Johor. Pembinaan kota tersebut untuk menangkis serangan Portugis yang berusaha hendak melenyapkan kuasa Kesultanan Melayu yang telah dialahkannya di Melaka pada tahun 1511. fikir

Oleh Kerana Sungai Johor adalah kawasan yang selamat untuk berteduh dari gelora Laut Cina Selatan , ia telah menjadi tumpuan para pedagang sejak zaman silam lagi. Zaman Ptolemy kawasan tersebut dikenali dengan nama Palanda. Banyak tinggalan lama seperti manik dan permata dari zaman Han (SM200 - TM20) dan zaman Empayar Rom pernah ditemui di Kota Tinggi.

Nota Kaki : Siapa yang tahu maklumat ini? love

Makanan Johor | keunikan Johor

Masakan dan hidangan di Johor kebanyakkannya dipengaruhi dari Arab dan kepulauan-kepulauan Melayu. Terdapat sesetengah makanan ini, yang ramuannya begitu unik dan begitu sukar di dapati di negeri-negeri lain di Malaysia. Hanya di keraian-keraian tertentu sahaja makanan yang unik dini biasanya boleh didapati dan adakalanya anak Johor sendiri tidak mengenalinya. sengihnampakgigi

Antara hidangan dan makanan yang menjadi lambang negeri Johor adalah seperti:

  • Laksa Johor ; makanan yang berasal dari Johor. Ianya berbeza dari laksa penang kerana menggunakan santan kelapa untuk kuahnya.
  • Mi bandung ~ juga masakan yang berasal dari negeri Johor dan amat terkenal di Muar. Perkataan ‘bandung’ tidak berasal dari Bandung, Indonesia tetapi membawa maksud pelbagai bahan-bahan yang disatukan dari pelbagai rencah.
  • Mi rebus ~ adalah makanan terkenal yang terkandung mi yang di celur dan di hidangkan bersama kuahnya tersendiri, telur rebus dan bahan sampingan.
  • Arisa ~ adalah makanan unik yang jarang-jarang di temui sekali pun di Johor. Ianya biasa di hidangkan ketika majlis-majlis rasmi bagi golongan elit.
  • Sate ~ makanan kegemaran yang buakan lagi menjadi kegemaran warga Johor malah Malaysia. Daging lembu atau ayam berempah (kini dengan pelbagai jenis daging seperti rusa dan kambing) yang di bakar ini, boleh diperolehi di dalam mana-mana sahaja sekitar Johor.
  • Telur pindang ~ amat popular di majlis-majlis perkahwinan. Telur pindang ini adalah telur ayam yang di rebus selama beberapa jam bersama-sama rempah dan daun-daun.
  • Roti Kirai/Roti Jala ~ Nama ini bersesuaian dengan rupanya yang seakan jala. Ianya di buat daripada adunan tepung dengan menggukan bekas acuan yang berlubang dan di masak di kuali leper. Kari ataupun serawa (santan yang di masak bersama gula merah/melaka dan daun pandan) menjadi sos yang dimakan bersama.
  • Kacang pol
  • Kuih Sirat
  • Pisang Salai
  • Otak-otak ~ Antara otk-otak yang terkenal adalah ‘otak-otak kempas’ dan ‘otak-otak gelang patah’.
  • Nasi beriani Gam ~ Amat terkenal di daerah Batu Pahat
  • Soto ~ Boleh dimakan dengan mee mahupun nasi empet
  • Burasak ~ sejenis makanan orang-orang bugis. Beras yang di bungkus dengan menggunakan daun pusang muda dan di masak besama santan. Boleh di dapati pada hari perayaan samada hari raya puasa atau hari raya korban.
  • Halwa Maskat
  • Kerutup Ikan
  • Asam pedas daun kesum
  • Pecal
  • Tauhu bakar
  • Pendaram
  • Rojak petis

love Pengaruh masakan Jawa juga banyak menyumbang kepada masakan Johor. Antaranya nasi ambeng, lontong dan ungkep. Nasi ambeng adalah nasi yang dihidangkan ketika majlis yasin ataupun tahlil. Hidangan ini biasanya di sediakan untuk empat orang yang akan makan di dalam satu hidangan yang sama di mana terdapat campuran lauk termasuk serunding kelapa, mi, iakan kering dan sebagainya.

Tidak ketinggalan juga, bontrot/berkat yang datangnya dari bahasa Jawa yang membawa maksud nasi yang dibungkus atau di sediakan bagi tetamu untuk di bawa pulang apabila menghadiri majlis (perkahwinan, yasin atau tahlil). doa

SUMBER : johordt.gov.com

Nota Menarik : minum dalam kebanyakkan hidangan di atas masih ada beberapa jenis yang saya sendiri pun tidak tahu dan mungkin tidak pernah jumpa bagaimana dengan sahabat yang lain..


Program Tanjung Balau, Kota Tinggi, Johor


Assalamualaikum sahabat semua... rindu arr dengan masa nie...
antara perjumpaan kkt yang paling meriah sekali hehehe betul tak?? tak caya korang cuba tanya kat semua kkters yang terlibat best woo.. bermula dengan perkumpulan kkters di sana opsssss lupa nak bagitahu tempat daa.. pantai Tanjung Balau, Kota Tinggi, Johor.. permulaan yang baik sekali..

semua perancangan dibuat melalui online hehehe betul ker dari pengumpulan orang yang nak join, jenis makanan, tempat dan sebagainya semuanya dibincangkan di wall kkt.. ada juga la thru tipon.. anyway rasanya nie perjumpaan saya buat kali pertama dengan geng KKT di kota tinggi.. selain daripada program ngeteh..

bermula dengan... nurnabiha, qasih ita, kak lieza dan yang lain nyer planning maka kitorang semua secara automatiknya terbabit hehehe.. soal makanan.. kitorang gunakan konsep pot luck!! kira senang kata semua bawa makanan masing2 la hehehe..sampai kat sana penuh dengan makanan..

antara yang datang masa nie ialah : nurnabiha, ijan, qasih ita, abg dean, ahmad saufi, benito dengan orang rumah, saiful hanif dengan keluarga, saiful salfarin, hana, kak ila walau pun kejap hehehe, anies, pastu ada lagi 2orang xingat la namanya hehehe... lain sape ekk sesiapa yang nama nya tidak disiarkan sori ok!!!! lalalala.....

aktivitinya adalah : makan, sembang2, pasang khemah masa angin kuat, makan lagi, meeting sikit jer, tunggu sahabat datang hehehe.. pastu sembang lagi bahagi2 makanan kemas pastu balik hahahaha.... tol tak geng!!!!

P/S : tiada yang pertama tiada yang kedua.. kitorang nie semua adalah pemangkin hahahaha...

Cicak Gecko Tokek


Masih lagi menjadi kegilaan ker gecko tokek nie?..... rasa macam dah kurang jerkan korang semua pernah dengar tak kegilaan orang ramai dengan cicak model nie hehehehe..... mesti pernah kan.. kenapa ekk betul ker orang cakap banyak khasiat yang ada kat cicak nie.. atau sekadar retorik.. hahahaha bahasa yang sukar difahami..

Harga yang beribu ringgit menjadikan cicak jenis ini tumpuan dan carian semua orang.. mesti ada dikalangan korang yang pernah menjual cicak nie ke mana2 atau kt sape2... ceciter..ceciter.. teman nak dengor!!! kalau xde korang sambung lagi baca maklumat kat bawah nie pasal cicak tokek gak..

Usahawan tokek diculik di kepulauan jolo di Filipina dengan meminta tebusan sebanyak Rm558.000 diculik oleh lingkungan 10 lelaki bersenjata.. entahla.. macam2 penangan bila dah ada duit, kene culik pastu minta tebusan la apela semua nak kerja senang!!!!!...

Nak maklumat lanjut korang boleh tengok link kat sini usahawan cicak tokek diculik dipercayai dilakukan oleh penjenayah terancang : Nazarudin Saidin klik pada nama untuk membaca lebih lanjut..

Kesimpulannya : carilah rezeki yang halal xkira la jual tokek ker jual cikak ker jangan culik orang ok!!!! hehehe..

Kisah Biji Peroi


Korang pernah nampak tak buah nie?? agak2 siapa tahu angkat tangan hahahaha...
kalau korang orang kota tinggi sejati rasanya buah nie memang korang akan selalu nampak tapi yang rajin jalan la... kalau nama jer orang kota tapi tak jalan pun tak kenal gak... hihi

anyway entri malam nie berkisar tentang buah kelapa sawit dan cerita tentangnya....

Cerita mengenai saya la senang kan, sebab saya kan anak felda so memang buah nie selain dari dituai oleh ayah (dulu la) pastu hantar ke kilang sawit kat simpang waha tue.... macam2 lagi kitorang buat, buat umpan mancing ikan la, bakar then makan la, kalau mak rajin siap soh buat bingka lagi.. tak tahu arr korang pernah makan ke tak buah sawit nie? selepas dah jadi minyak rasanya semua orang tahu kot hehehe...

opss!!! ya.... sebelum pergi jauh lagi korang tau tak sebenarnya nie buah sawit gugur ( relai / peroi ) hehehe untuk yang tak tahu ok yang tahu pandai kita teruskan lagi... jangan marah....

ok, cerita seterusnya mengenai biji peroi nie.... hehehe.... bile kitorang pergi ke kebun ayah mesti ajak semua, bile cuti sekolah la (sabtu, ahad) mak semua pergi kitorang kat kebun sawit dah macam berpiknik berlari dalam kebun tue siap bentang tikar baring2... kononnya nak tolong ayah kutip biji peroi.... tapi sebenarnya dok ngabihkan bekal jer (mangkuk tingkat)..... kampung style kan seronok sangat time tue... alamak rasa sedih sangat.... teringat plak huhuhuuhu......sob..sob..sob...

Kehidupan kampung style memang best giler ini cuma satu scene jer sebenarnya masih banyak lagi yang ingin dikongsikan tapi rasa macam nak meleleh air mata nie..... kenapa ekk mungkin kerana seorang adik kesayanganku yang sama2 berlari Allahyarham Mohamad Azman bin Alias telah pun kembali ke rahmatullah semuga rohnya ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman... al - Fatihah...

haaa... begitulah serba sedikit mengenai biji peroi hehehe... mesti korang dah tahu kan... selepas nie boleh la sembang dengan orang plak hahahaha...

p/s : Sori yek geng sedikit kisah peribadi.. sikit jer 1 scene hehehe....selamat membaca!!!

Radio KKT.fm


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sahabat KKT - i Followww..

About this blog

Assalamualaikum kkters sekalian.... semoga dalam keadaan sihat hendaknya, berapa lama dah korang tak singgah sini hehehe.. rerajin arr membaca banyak dah kawan masukkan info untuk kita berkongsi.. huhu jangan SENTAP plak.. karang xsinggah lagi hehe gurau jer!!!!

Sekalung Penghargaan

Assalamualaikum buat semua sahabat @ kkters sekalian, terima kasih kerana sudi untuk singgah di blog yang masih serba kekurangan ini. Penulis masih lagi berpegang kuat untuk menambah ikatan persahabatan melalui jaringan online dan meneruskan dengan kewujudan blog pula, selepas berjaya membuat jaringan di facebook fanpage | Kawan Kota Tinggi

Walau bagaimana pun, sambutan dari kkters semua yang buat aktiviti penulis berjaya tanpa kkters rasanya semua ini tidak akan berjaya percayalah.. terharu.. hehe..

Update ke Email Sahabat

Masukkan email address anda Posting akan terus ke email:

Penghantaran Terus Oleh FeedBurner

Ramai tak yang dah tengok!! Blog kite..

Top Commenters

Powered by Blogger.

Popular Posts

Top 10 Members

There was an error in this gadget