Kawan Kota Tinggi

Tempat berkumpulnya sahabat untuk meluaskan jaringan silatturahim

Niat tidak meng 'HALAL' kan cara

"kak, salah ke saya couple islamik?"
"kak, salah ke kalau saya selalu mesej dan calling2 dgn budak laki tu, kitorang bukan ada apa2. InsyaAllah, kitorang boleh kawal nafsu kitorang."
 "kak, kitorang kawan baik, dan kalau mesej pon, selalu bagi nasihat pasal benda2 islam ni. xpe kan?"


dengar ye jawapan ana adik2ku syg..
 adik2 kenal khinzir.
tahu kan hukum makan khinzir tu apa?
HARAM
pandai
ok, sekarang cuba adik2 ambil khinzir tu, sembelih elok2, pastu letak dalam tin
apa hukum makan babi sembelih dalam tin tu sekarang?
HARAM
betul
ok, sekarang, amik tin tadi, balut dengan kertas, dan letak tanda halal
apa hukum makan khinzir dalam tin yang ada tanda halal tu sekarang?
still HARAM
ok, nak tanya, ada ke apa2 cara yg boleh kita buat pada khinzir tu untuk menjadikan khinzir tu halal untuk dimakan?
x de kan?
samalah macam soalan2 adik2 kat atas tadi
walau macam mana pon kita meng'islamik'kan hubungan
antara dua orang yg bukan muhrim tu
hukumnya tetap sama
takkan bertukar sehinggalah si lelaki tu jadi seorang yang halal untuk kita
memang fitrah manusia adik2,
sentiasa cuba cari jalan untuk menghalalkan sesuatu yg dilarang oleh Allah
apa yg Allah kata x boleh tu, memang x boleh
dan ingatlah, setiap apa yg dilarang dalam agama kita ni sebenarnya ada manfaatnya
Allah bukan sesuka hati nak larang benda yg bawa manfaat kat kita
kalau Allah tu kejam macam tu, Dia xkan cipta dunia ni untuk kita


Dan soalan kedua,
adik kata adik boleh lawan nafsu
ok, adik sgt yakin di sini
sekarang, mungkin adik2 boleh cakap, yakin dapat kawal nafsu
tapi sampai bila?
tipu kalau adik2 kata, adik2 x pernah teringat kat lelaki
yg adik2 mesej atau call tu walaupun sekali
adik2 x takut ke pada zina hati?


Dan soalan ketiga
fitrah jugak, manusia ada yang selesa berkawan dgn sama jantina,
ada yg selesa berkawan dgn lain jantina
x salah kalau kita nak kawan kita sama2 sayang islam
kita bagi kawan2 kita nasihat untuk manfaat diri dia
tapi, cuba adik2 pandang sekeliling
kalau adik2 perasan, ada banyak lagi kawan2 sejantina yg masih terkapai2
ada banyak lagi kawan2 yg sejantina yg x paham islam ni
jadik, kenapa kita nak sibuk2 approach kawan2 yg lain jantina,
 sedangkan kawan2 yg sejantina kita, kawan2 yg lebih dekat dengan kita,
kawan2 yg kadang2 makan sekali dengan kita, tidur sekali terabai?
kalau kita suka sgt nak berdakwah,
 kita x kan memilih orang
betul kan?


"mengapa kamu menyuruh orang lain mengerjakan kebajikan, sedangkan kamu melupakan diri kamu sendiri...."
(2:44)


Ana mengaku, medan berkata2 memang senang, tapi nak amalkan tu, sgt susah
ana sendiri pun ada lompong2 dalam hati yg perlu diperbaiki, insyaAllah


Sumber dari : coretansolehah.blogspot.com

0 comments:

Post a Comment

Radio KKT.fm


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sahabat KKT - i Followww..

About this blog

Assalamualaikum kkters sekalian.... semoga dalam keadaan sihat hendaknya, berapa lama dah korang tak singgah sini hehehe.. rerajin arr membaca banyak dah kawan masukkan info untuk kita berkongsi.. huhu jangan SENTAP plak.. karang xsinggah lagi hehe gurau jer!!!!

Sekalung Penghargaan

Assalamualaikum buat semua sahabat @ kkters sekalian, terima kasih kerana sudi untuk singgah di blog yang masih serba kekurangan ini. Penulis masih lagi berpegang kuat untuk menambah ikatan persahabatan melalui jaringan online dan meneruskan dengan kewujudan blog pula, selepas berjaya membuat jaringan di facebook fanpage | Kawan Kota Tinggi

Walau bagaimana pun, sambutan dari kkters semua yang buat aktiviti penulis berjaya tanpa kkters rasanya semua ini tidak akan berjaya percayalah.. terharu.. hehe..

Update ke Email Sahabat

Masukkan email address anda Posting akan terus ke email:

Penghantaran Terus Oleh FeedBurner

Ramai tak yang dah tengok!! Blog kite..

Top Commenters

Powered by Blogger.

Popular Posts

Top 10 Members

There was an error in this gadget