Kawan Kota Tinggi

Tempat berkumpulnya sahabat untuk meluaskan jaringan silatturahim

Rezeki Allah

Assalam buat semua warga KKTers sekadar berkongsi kepada yang HAK. Cerita berkenaan dengan rezeki ALLAH itu amatlah luas jika mau dikupas satu persatu sekeping gambar dibawah menceritakan 1001 cerita..

Takdir itu Ketentuannya

Takdir Itu Ketentuannya | iLuvIslam 


Setiap orang mengimpikan sebuah perjalanan ke alam baitulmuslim yang sangat indah. Kita sentiasa merancang, tetapi pengakhirannya tetap bergantung kepada satu perkara iaitu takdir Allah SWT kerana sesungguhnya perancangan Allah itu mengatasi perancangan manusia itu sendiri.
Sebaik mana pun perancangan seseorang, namun perancangan Allah jualah yang lebih baik dan terbaik pada setiap keadaan dan waktu. Apa yang pasti, setiap perancangan dan ketentuanNya itu pastilah yang terindah walaupun di mata kasar seorang manusia, seribu manikam menikam sukmanya.
Dalam meniti usia senja, perancangan demi perancangan di bina dan di susun serapinya. Pada usia muda, pelajaran menjadi keutamaan. Namun dalam masa yang sama, tuntutan fitrah untuk membina hubungan halal turut meraih tempat dalam perancangan kita. Kita mula mengatur langkah dengan mencari bagi si teruna dan menanti bagi si puteri. Ada  yang menanti dalam diam, dan ada juga yang sama-sama menongkah zaman. Menjadi 'berani' ke hadapan namun tetap berada di dalam jagaan 'malu' dan 'rapinya' seorang wanita. Lantas, orang tengah menjadi pengantara.
Di saat kita mengatur langkah, merancang untuk menuju ke fasa yang penuh cabaran dan mehnah, adakah impian untuk membina baitulmuslim akan mempunyai pengakhiran yang indah belaka? Adakah niat kita untuk berbaitulmuslim benar-benar tepat dengan matlamat asalnya iaitu menikah di jalan dakwah?
Takdir yang bakal tiba segalanya berada digenggamanNya. Kita hanya mampu bertanya namun, jawapannya akan terjawab tatkala kita sudah pun berada di'dalamnya' - alam berumahtangga.
Terdapat beberapa kisah benar wanita solehah yang ingin ana kongsikan bersama-sama untuk dijadikan sebagai satu motivasi supaya akhowat tetap teguh sebagai seorang Da'ie di jalanNya. InsyaAllah.


Kisah 1
Kagum sungguh dengan ukhti yang seorang ini. Sebelum ukhti ini berubah, dia pernah bercouple dengan seorang akhi. Dahulu kedua-duanya masih lagi di jalan kejahilan. Dan selepas Allah memberikan hidayah kepada ukhti ini terlebih dahulu dia terus-terusan bermujahadah di jalan Allah.
Bertahun-tahun lamanya ukhti ini bermujahadah. Manakala akhi ini pula terus-terusan cuba untuk menganggu ukhti tersebut dan ingin mendapatkn kepastian mengapa dia ditinggalkan begitu sahaja. Dan akhirnya akhi ini pun mengalah dan dia pula diberikan hidayah oleh Allah. Masing-masing mula menyepi dan mantap di jalan dakwah.

Selepas bertahun-tahun menyepi akhi ini mula mencari ukhti tersebut di facebook. Dan selepas ukhti ini melakukan istikharah, yakin dengan ketentuan yang diberikan olehNya, ukhti tersebut terus memulakan langkah perkenalan untuk ke langkah seterusnya. Alhamdulillah, baru-baru ini saya menerima walimatulurus daripada mereka berdua. Bersyukur ke hadarat Illahi kerana usaha mereka mujahadah bertahun-tahun lamanya akhirnya berbaloi juga. Allahuakbar. 


Kisah 2
Seorang muslimah, alhamdulillah jodohnya ditetapkan awal oleh Allah. Menikah dengan seorang ikhwah. Yang kelihatan mantap di jalan dakwah. Gerak dakwah berterusan selepas perkahwinan sepertimana sebelum menikah. Namun kini kedua-duanya berhenti daripada terus bersama. Silapnya di mana? Wallahua'lam. Allah lebih tahu apa yang terjadi di tengah perjalanan perjuangan.


Kisah 3
Sudah beberapa tahun menunggu kedatangan seorang ikhwah. Namun belum datang bertandang. Dalam penantian, beberapa lamaran menjelma. Walaupun usia makin bertambah, namun setiap risikan dan lamaran ditolak dengan sebab lelaki tersebut bukan ikhwah yang didamba peribadinya.
Sehingga sampai ke satu masa, akhirnya tibalah saat-saat yang dinanti. Datanglah permintaan berbaitulmuslim dari seorang ikhwah, yang sangat mantap dalam gerak dakwahnya. Dan akhirnya istiqamah sehingga kini.
Saat ditanya, kenapa akak sanggup tunggu? Dia cuma tersenyum sambil berkata,
"kerana akak yakin akan janji Tuhan. Dan akak akan tetap tunggu 'ikhwah' sampai bila-bila. Dan dalam baitul muslim, bukan bergantung kepada siapa yang kita suka, tetapi kita perlu bersedia menerima sesiapa sahaja, asalkan dia tetap berpegang kepada fikrah yang sama. Itu prinsip akak."


Kisah 4
Tetap juga menunggu beberapa tahun sehingga lewat 20-an. Akhirnya datang lamaran daripada seorang lelaki, yang bukan mantap agamanya. Dan keduanya bertunang. Beberapa bulan selepas pertunangan, datanglah beberapa risikan daripada ikhwah melalui ibu usrahnya.
Namun takdir mendahului, sudah menjadi tunangan orang, yang bukan seorang ikhwah. Dan kini, alhamdulillah ukhti itu tetap bergerak, dan mendapat sokongan zaujnya walaupun bukanlah seorang pendokong. Namun tetap seorang penyokong yang baik.
Demikianlah takdir susunan Allah pasti adalah yang terbaik. Yang tinggal adalah apa yang kita betul-betul inginkan. Adakah hanya sebuah rumahtangga untuk menghalalkan hubungan? Atau sebuah perkahwinan supaya tidak bersendirian? Atau sebuah baitulmuslim untuk sama-sama berjuang di jalan dakwah?
Kesimpulannya, dalam merancang niat juga usah dilupakan. Niat awali lah ia hanya semata-mata kerana Allah. InsyaAllah, pastinya sebuah perancangan yang diniatkan keranaNya akan mendapat rahmat dan berkat dariNya. Jika seandainya perancangan kita itu tidak terjadi, pasti hati kita mudah merasa redha dan tenang menerimanya. InsyaAllah~
Wallahua'lam.

Artikle dari iLuvislam.com

Niat tidak meng 'HALAL' kan cara

"kak, salah ke saya couple islamik?"
"kak, salah ke kalau saya selalu mesej dan calling2 dgn budak laki tu, kitorang bukan ada apa2. InsyaAllah, kitorang boleh kawal nafsu kitorang."
 "kak, kitorang kawan baik, dan kalau mesej pon, selalu bagi nasihat pasal benda2 islam ni. xpe kan?"


dengar ye jawapan ana adik2ku syg..
 adik2 kenal khinzir.
tahu kan hukum makan khinzir tu apa?
HARAM
pandai
ok, sekarang cuba adik2 ambil khinzir tu, sembelih elok2, pastu letak dalam tin
apa hukum makan babi sembelih dalam tin tu sekarang?
HARAM
betul
ok, sekarang, amik tin tadi, balut dengan kertas, dan letak tanda halal
apa hukum makan khinzir dalam tin yang ada tanda halal tu sekarang?
still HARAM
ok, nak tanya, ada ke apa2 cara yg boleh kita buat pada khinzir tu untuk menjadikan khinzir tu halal untuk dimakan?
x de kan?
samalah macam soalan2 adik2 kat atas tadi
walau macam mana pon kita meng'islamik'kan hubungan
antara dua orang yg bukan muhrim tu
hukumnya tetap sama
takkan bertukar sehinggalah si lelaki tu jadi seorang yang halal untuk kita
memang fitrah manusia adik2,
sentiasa cuba cari jalan untuk menghalalkan sesuatu yg dilarang oleh Allah
apa yg Allah kata x boleh tu, memang x boleh
dan ingatlah, setiap apa yg dilarang dalam agama kita ni sebenarnya ada manfaatnya
Allah bukan sesuka hati nak larang benda yg bawa manfaat kat kita
kalau Allah tu kejam macam tu, Dia xkan cipta dunia ni untuk kita


Dan soalan kedua,
adik kata adik boleh lawan nafsu
ok, adik sgt yakin di sini
sekarang, mungkin adik2 boleh cakap, yakin dapat kawal nafsu
tapi sampai bila?
tipu kalau adik2 kata, adik2 x pernah teringat kat lelaki
yg adik2 mesej atau call tu walaupun sekali
adik2 x takut ke pada zina hati?


Dan soalan ketiga
fitrah jugak, manusia ada yang selesa berkawan dgn sama jantina,
ada yg selesa berkawan dgn lain jantina
x salah kalau kita nak kawan kita sama2 sayang islam
kita bagi kawan2 kita nasihat untuk manfaat diri dia
tapi, cuba adik2 pandang sekeliling
kalau adik2 perasan, ada banyak lagi kawan2 sejantina yg masih terkapai2
ada banyak lagi kawan2 yg sejantina yg x paham islam ni
jadik, kenapa kita nak sibuk2 approach kawan2 yg lain jantina,
 sedangkan kawan2 yg sejantina kita, kawan2 yg lebih dekat dengan kita,
kawan2 yg kadang2 makan sekali dengan kita, tidur sekali terabai?
kalau kita suka sgt nak berdakwah,
 kita x kan memilih orang
betul kan?


"mengapa kamu menyuruh orang lain mengerjakan kebajikan, sedangkan kamu melupakan diri kamu sendiri...."
(2:44)


Ana mengaku, medan berkata2 memang senang, tapi nak amalkan tu, sgt susah
ana sendiri pun ada lompong2 dalam hati yg perlu diperbaiki, insyaAllah


Sumber dari : coretansolehah.blogspot.com

Selamat Datang Ramadhan

Assalamualaikum kepada semua sahabatku sekalian semoga berada dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya..

Dikesempatan ini saya selaku wakil ADMIN ingin mengucapkan selamat berpuasa kepada semua sahabat kkt terutamanya yang beragama islam..
so, harapan saya semoga tahun ini semua kaum adam dapat berpuasa penuh dan yang uzur tue terkecuali arr.. hehehe..
senyum

Kaum hawa plak dah habis belum ganti puasa yang tahun lepas? hhehehe jangan marah gurau jer.. anyway, selamat bertambah ibadah kita untuk tahun yek sesama la kita mengimarahkan masjid untuk solat tarawih.. pesanan untuk diri saya juga..
sengihnampakgigi




Nota Kaki : Jangan bermain mercun nanti kene tangkap polis..

KKTers di Restoran Terapung Bujang Firefly

Assalamualaikum wahai sahabatku sekalian,

Setelah sekian lama tidak membuat program minum dan perjumpaan maka kali ini dengan en Saiful Hanif sebagai event manager dan joe + turi sebagai organiser maka terhasilah event ini hehehe.. amacam boleh jadi deejay tak!!!! jangan marah joe..

Antara yang hadir :

  1. Turiyanti
  2. Joe Ckelat
  3. Saiful Hanif + anak2
  4. Kak Lieza
  5. Kak Ais + keluarga
  6. Saya ( mohamad zamri )
  7. Isteri saya ( noridayu )
  8. Mummy Queen + sahabat ( sori yek )
Menu pelbagai jenis pilihan Organiser kita bersama2 ( joe + turi ) jangan marah yek!! senda gurau membawa bahagia.. dengar ada program makan durian sebelum makan2 besar betul ke turi? larikk.....

Tgk nie sedikit gambar yang diambil al maklumlah tiada siapa pun yang bawa kamera :




Selepas makan nie kak ais dengan keluarga beserta saiful hanif dan anak2 pergi melihat kunang2 atau pun kelip2 hehehe.. naik bot siap dengan life jacket lagi.. betul tak kak ais..

Hati sedikit kecewa kerana pada masa yang sama game malaysia vs singapore dan pasukan negara tewas.. huhuhu walau bagaimana pun program nie berjaya, dengan sedikit perbincangan yang agak penting gak mungkin akan membawa hala tuju kkt ke peringkat seterusnya..

by the way, mungkin lepas nie kita akan buat program berbuka puasa plak.. sapa nak ikut??


p/s : Jangan ketinggalan untuk mengikuti setiap aktiviti KKT..

Tips Menjadi Pengurus Berpengaruh

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua kkters sekalian, berikut adalah sedikit ilmu yang saya ingin kongsikan kepada semua kkters, so harap dapat luangkan masa untuk membaca hehehe.. membaca menambah ilmu, tuntutlah ilmu sampai ke negeri China.. sengihnampakgigi

Kadang-kadang sebagai pengurus kita buntu. Kita tidak terfikir bahawa selain mengiktiraf hasil kerja dan sumbangan kakitangan kita dengan wang, ada banyak lagi caranya:

1. Berikan senyuman (senyum itu sedekah).

2. Ucapkan terima kasih.

3. Beri pujian ikhlas atas penat lelah.

4. Berikan projek yang lebih menarik/besar.

5. Hantar pekerja menghadiri kursus/latihan/persidangan/seminar (di luar stesyen).

6. Hantar kad ucapan/tahniah.

7. Berikan surat penghargaan.

8. Beri anugerah khas (Cth: perkerja terbaik bulanan).

9. Hadiahkan buku berkaitan kerja/motovasi (Penerbit dan penulis buku suka).

10. Berikan maklumbalas yang positif untuk setiap hasil kerja.

11. Minta nasihat atau cadangan daripada mereka, tanda kita hargai kepakaran mereka.

12. Terbitkan penghargaan dan nama mereka dalam buletin syarikat/laman web.

13. Berikan tugas yang lebih mencabar bukti sudah mereka boleh memimpin.

14. Bawa mereka untuk lawatan rasmi (cth: Ke kilang pembekal atau pelanggan di luar negra).

15. Minta mereka mewakili kita di pembentangan yang lebih ramai audiens.

Sumber : Ilmu Pengaruh

Nota Kaki : Bukan senang untuk menjadi seorang pengurus yang baik, so teliti dengan baik setiap tips yang dikongsikan.. Sekadar suka untuk berkongsi!!

Template Baru

Assalam... buat semua kkters sekalian hari nie saya ada buat sedikit perubahan kat template blog simple dan ringkas a=harap ada sedikit komen dari korang semua megenai blog template yang di pilih hehehe sengihnampakgigi

Tukar sebab ada permintaan untuk tukar template lama kepada yang lain, kepada sesuatu yang lebih segar.. tunggu komen daripada korang semua.. love adiossa..

Nota Kaki : saya tunggu komen daripada korang!!

Kota Tinggi | Asal Nama

Kota Tinggi mengambil nama daripada kota yang dibina di atas kawasan tinggi di tebing Sungai Johor. Pembinaan kota tersebut untuk menangkis serangan Portugis yang berusaha hendak melenyapkan kuasa Kesultanan Melayu yang telah dialahkannya di Melaka pada tahun 1511. fikir

Oleh Kerana Sungai Johor adalah kawasan yang selamat untuk berteduh dari gelora Laut Cina Selatan , ia telah menjadi tumpuan para pedagang sejak zaman silam lagi. Zaman Ptolemy kawasan tersebut dikenali dengan nama Palanda. Banyak tinggalan lama seperti manik dan permata dari zaman Han (SM200 - TM20) dan zaman Empayar Rom pernah ditemui di Kota Tinggi.

Nota Kaki : Siapa yang tahu maklumat ini? love

Makanan Johor | keunikan Johor

Masakan dan hidangan di Johor kebanyakkannya dipengaruhi dari Arab dan kepulauan-kepulauan Melayu. Terdapat sesetengah makanan ini, yang ramuannya begitu unik dan begitu sukar di dapati di negeri-negeri lain di Malaysia. Hanya di keraian-keraian tertentu sahaja makanan yang unik dini biasanya boleh didapati dan adakalanya anak Johor sendiri tidak mengenalinya. sengihnampakgigi

Antara hidangan dan makanan yang menjadi lambang negeri Johor adalah seperti:

  • Laksa Johor ; makanan yang berasal dari Johor. Ianya berbeza dari laksa penang kerana menggunakan santan kelapa untuk kuahnya.
  • Mi bandung ~ juga masakan yang berasal dari negeri Johor dan amat terkenal di Muar. Perkataan ‘bandung’ tidak berasal dari Bandung, Indonesia tetapi membawa maksud pelbagai bahan-bahan yang disatukan dari pelbagai rencah.
  • Mi rebus ~ adalah makanan terkenal yang terkandung mi yang di celur dan di hidangkan bersama kuahnya tersendiri, telur rebus dan bahan sampingan.
  • Arisa ~ adalah makanan unik yang jarang-jarang di temui sekali pun di Johor. Ianya biasa di hidangkan ketika majlis-majlis rasmi bagi golongan elit.
  • Sate ~ makanan kegemaran yang buakan lagi menjadi kegemaran warga Johor malah Malaysia. Daging lembu atau ayam berempah (kini dengan pelbagai jenis daging seperti rusa dan kambing) yang di bakar ini, boleh diperolehi di dalam mana-mana sahaja sekitar Johor.
  • Telur pindang ~ amat popular di majlis-majlis perkahwinan. Telur pindang ini adalah telur ayam yang di rebus selama beberapa jam bersama-sama rempah dan daun-daun.
  • Roti Kirai/Roti Jala ~ Nama ini bersesuaian dengan rupanya yang seakan jala. Ianya di buat daripada adunan tepung dengan menggukan bekas acuan yang berlubang dan di masak di kuali leper. Kari ataupun serawa (santan yang di masak bersama gula merah/melaka dan daun pandan) menjadi sos yang dimakan bersama.
  • Kacang pol
  • Kuih Sirat
  • Pisang Salai
  • Otak-otak ~ Antara otk-otak yang terkenal adalah ‘otak-otak kempas’ dan ‘otak-otak gelang patah’.
  • Nasi beriani Gam ~ Amat terkenal di daerah Batu Pahat
  • Soto ~ Boleh dimakan dengan mee mahupun nasi empet
  • Burasak ~ sejenis makanan orang-orang bugis. Beras yang di bungkus dengan menggunakan daun pusang muda dan di masak besama santan. Boleh di dapati pada hari perayaan samada hari raya puasa atau hari raya korban.
  • Halwa Maskat
  • Kerutup Ikan
  • Asam pedas daun kesum
  • Pecal
  • Tauhu bakar
  • Pendaram
  • Rojak petis

love Pengaruh masakan Jawa juga banyak menyumbang kepada masakan Johor. Antaranya nasi ambeng, lontong dan ungkep. Nasi ambeng adalah nasi yang dihidangkan ketika majlis yasin ataupun tahlil. Hidangan ini biasanya di sediakan untuk empat orang yang akan makan di dalam satu hidangan yang sama di mana terdapat campuran lauk termasuk serunding kelapa, mi, iakan kering dan sebagainya.

Tidak ketinggalan juga, bontrot/berkat yang datangnya dari bahasa Jawa yang membawa maksud nasi yang dibungkus atau di sediakan bagi tetamu untuk di bawa pulang apabila menghadiri majlis (perkahwinan, yasin atau tahlil). doa

SUMBER : johordt.gov.com

Nota Menarik : minum dalam kebanyakkan hidangan di atas masih ada beberapa jenis yang saya sendiri pun tidak tahu dan mungkin tidak pernah jumpa bagaimana dengan sahabat yang lain..


Program Tanjung Balau, Kota Tinggi, Johor


Assalamualaikum sahabat semua... rindu arr dengan masa nie...
antara perjumpaan kkt yang paling meriah sekali hehehe betul tak?? tak caya korang cuba tanya kat semua kkters yang terlibat best woo.. bermula dengan perkumpulan kkters di sana opsssss lupa nak bagitahu tempat daa.. pantai Tanjung Balau, Kota Tinggi, Johor.. permulaan yang baik sekali..

semua perancangan dibuat melalui online hehehe betul ker dari pengumpulan orang yang nak join, jenis makanan, tempat dan sebagainya semuanya dibincangkan di wall kkt.. ada juga la thru tipon.. anyway rasanya nie perjumpaan saya buat kali pertama dengan geng KKT di kota tinggi.. selain daripada program ngeteh..

bermula dengan... nurnabiha, qasih ita, kak lieza dan yang lain nyer planning maka kitorang semua secara automatiknya terbabit hehehe.. soal makanan.. kitorang gunakan konsep pot luck!! kira senang kata semua bawa makanan masing2 la hehehe..sampai kat sana penuh dengan makanan..

antara yang datang masa nie ialah : nurnabiha, ijan, qasih ita, abg dean, ahmad saufi, benito dengan orang rumah, saiful hanif dengan keluarga, saiful salfarin, hana, kak ila walau pun kejap hehehe, anies, pastu ada lagi 2orang xingat la namanya hehehe... lain sape ekk sesiapa yang nama nya tidak disiarkan sori ok!!!! lalalala.....

aktivitinya adalah : makan, sembang2, pasang khemah masa angin kuat, makan lagi, meeting sikit jer, tunggu sahabat datang hehehe.. pastu sembang lagi bahagi2 makanan kemas pastu balik hahahaha.... tol tak geng!!!!

P/S : tiada yang pertama tiada yang kedua.. kitorang nie semua adalah pemangkin hahahaha...

Radio KKT.fm


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sahabat KKT - i Followww..

About this blog

Assalamualaikum kkters sekalian.... semoga dalam keadaan sihat hendaknya, berapa lama dah korang tak singgah sini hehehe.. rerajin arr membaca banyak dah kawan masukkan info untuk kita berkongsi.. huhu jangan SENTAP plak.. karang xsinggah lagi hehe gurau jer!!!!

Sekalung Penghargaan

Assalamualaikum buat semua sahabat @ kkters sekalian, terima kasih kerana sudi untuk singgah di blog yang masih serba kekurangan ini. Penulis masih lagi berpegang kuat untuk menambah ikatan persahabatan melalui jaringan online dan meneruskan dengan kewujudan blog pula, selepas berjaya membuat jaringan di facebook fanpage | Kawan Kota Tinggi

Walau bagaimana pun, sambutan dari kkters semua yang buat aktiviti penulis berjaya tanpa kkters rasanya semua ini tidak akan berjaya percayalah.. terharu.. hehe..

Update ke Email Sahabat

Masukkan email address anda Posting akan terus ke email:

Penghantaran Terus Oleh FeedBurner

Ramai tak yang dah tengok!! Blog kite..

Top Commenters

Powered by Blogger.

Popular Posts

Top 10 Members

There was an error in this gadget